Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Velkommen til Tårupportalen

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Eskild Albjerg

Eskild Albjerg, der bor på Tårup Byvej i Tårup, har valgt at gå på pension efter 47½ års ansættelse hos El-installatørfirmaet Axel Pedersen, Nyborg og Øxendrup EL.

I nutidens Danmark er det ikke så ofte, at vi hører om ansættelser af denne anselige varighed og redaktionens tanke var da også, at her måtte gemme sig en god historie. En historie der på en gang, både fortæller noget om manden og om firmaet. Tårupportalen tog på besøg hos Eskild 3. juledag, for at høre mere om de 47½ år.

Eskild Albjerg

Hvordan gik det til at du kom i lære som elektriker? 

Siden jeg kunne kigge op over kanten på bordet, har jeg faktisk altid ønsket mig at blive elektriker - det lå ligesom i kortene, at det var det jeg skulle være. Mine forældre havde en gård ved Oure og en børneflok på 6. Når noget der havde med el at gøre og som skulle repareres f.eks. en ny ledning til strygejernet, var det dengang altid elektriker Hansen fra Hesselager der kom til os. Han lærte mig at skifte ledningen på strygejernet og sagde at det kunne jeg sagtens selv klare næste gang. Når der var større el-installationsopgaver på gården, kunne det være svært for ham at komme til, fordi jeg altid skulle have næsen helt fremme for at se, hvad og hvordan han gjorde. Elektriker Hansen blev i øvrigt ved med at arbejde indtil han var over 80 år gammel.

Jeg trak et frinummer på sessionen til soldat og fik tilbuddet om at melde mig frivilligt - hvilket jeg takkede nej til. Derved var vejen åben til at søge en læreplads på Østfyn - jeg havde ikke den store udlængsel, så det var det rigtige for mig at gøre. Lærepladserne hos elektrikerne hang ikke på træerne dengang og arbejde det skulle jeg jo - mente mine forældre. I et par år arbejdede jeg derfor som altmuligmand hos Ørskov Frugt, hvor en af mine brødre også var ansat.

Min mor fik så et tip via nogle bekendte om, at der måske var en læreplads ledig hos el-installatør Axel Pedersen i Nyborg og som 17-årig tog jeg min storebror med som støtte, til en snak med elektrikeren om lærepladsen.  Lærepladsen blev min den 26. maj 1970.

Senere i 1982, da der blev en plads ledig i afdelingen i Øxendrup - en gammel nedlagt købmandsbutik - hvor der også var en lejlighed ovenpå - flyttede jeg sammen med min kone Gitte ind i lejligheden og passede kunderne på landet i det Østfynske. Her blev vi boende i 15 år indtil vi flyttede til Tårup. Den flotteste landsby på Østfyn - og jeg kender dem alle.

Du har været 47 år i det samme el-installatørfirma - det er mange år på den samme arbejdsplads det må fortælle noget om både arbejdspladsen og om dig selv?

Axel Pedersen i Nyborg, er en god arbejdsplads og jeg altid blevet behandlet godt. Derfor er jeg jo også blevet der. Men jeg er ikke den eneste i firmaet med mange års ansættelse. Vi har haft en som opnåede et 50 års jubilæum og vi har 2 der har været ansat i 40 år.

Jeg har i min tid arbejdet for det meste selvstændigt med at servicere Østfynboerne fra Øxendrup af. Når der har været behov for det, har jeg givet en hånd med i Nyborg og de har på samme måde bistået mig i Øxendrup, når det var nødvendigt. Selvstændighed kræver jo også at man er bevidst om sit ansvar. Arbejdsdelingen har passet fint til mig.

Eskild Albjerg

Hvilke fagområder har du arbejdet med?

I de først mange år var det særligt de mange små landbrug med dyrehold, der havde brug for vores assistance. Det var her tingene gik i stykker og her man havde brug for hurtig hjælp. Dyrene kan jo ikke undvære vand. Jeg har ofte siddet nede i en brønd en sen aften eller nat, for at reparere en defekt vandpumpe.

Det var også de mange luftledninger der var dengang, som ofte gav problemer. F.eks. skiftning af mastesikringer og nedfaldne ledninger. Tit om natten og i dårligt vejrlig. Vi havde 24 timers døgnvagt dengang.

Senere da de små landbrug forsvandt, blev det mere servicering af husstandene på Østfyn der blev mit arbejdsområde. Decideret industriarbejde har jeg ikke haft noget af.

Hvordan har elektrikerfaget udviklet sig gennem de mange år - set med dine øjne?

Det hele er med årene blevet mere og mere elektronisk og folk har fået et meget større behov for forskellige typer installationer. F.eks. har jeg også arbejdet med netværksinstallationer til pc'er. En meget spændende udvikling faget har været igennem. 

Er der noget du vil sige til de unge mennesker der overvejer at uddanne sig til elektriker?

Jeg vil sige - bare klø på. Der er en rigtig god fremtid i elektrikerfaget, hvor udviklingen hele tiden fortsætter. F.eks. inden længe skal Facebook bruge 200 elektrikere i deres kommende byggeri i Odense. 

Efter på fredag, hvor der bliver holdt en reception for dig i Tårup Forsamlingshus, så tager du fat på en ny del af dit liv - hvordan tænker du det skal forme sig?

Jeg er en samler og jeg skal først og fremmest have ryddet op på mit loft. Det går der nok noget tid med.
Jeg holder af at gå på jagt og jeg har en hel del gamle kolleger som jeg skal have besøgt. Men ellers er der hus, have og sommerhuset på Langeland der skal holdes og benyttes.

I februar skal jeg afsted igen til sygehuset med mit ene knæ, der skal genopereres. Det skal klares først og kommer nok til at tage lidt tid.

- og hvad siger din kone Gitte til at du sådan kommer hjem på fuldtid?

Her var Gitte dukket op og gav sit besyv med om forventningerne. Heldigvis har Eskild ikke noget imod de indendørs sysler som madlavning og rengøring. De hjælpes ad på bedste vis. Den første årrække er Gitte fortsat på arbejdsmarkedet.

Hvad tænker du om Tårup som landsby - det er jo her I har valgt at bo?

Tårup er en dejlig landsby at bo i. Vi har alle aktiviteterne i Forsamlingshuset som vennerne og foreningerne står for. Vi har Under Egen som et flot fælles område, med gode aktiviteter og muligheder.

Vi bor godt og har den flotteste udsigt. Vi synes vi er faldet rigtig godt til her i landsbyen. 

-

Fredag den 29. december 2017 fra kl. 13 - 17 indbyder Axel Pedersen til reception i Tårup Forsamlingshus, i anledning af at Eskild går på pension.

Eskild Albjerg reception

Glimt fra receptionen

En lang række kolleger, familie og venner var mødt op til EL-installatør Axel Pedersens reception for Eskild i Tårup Forsamlingshus, hvor der var forberedt et flot traktement til gæsterne.

Udover fine gaver var der taler fra Eskilds kone og datter, fra en tidligere samarbejdspartner, samt fra chefen Peder Pedersen,  der også havde indstillet Eskild til at modtage den Kongelige Belønningsmedalje. Medaljen blev overrakt  til Eskild ved receptionen, og nu afventer audiensen hos Dronningen.

Det hele tilsammen en meget flot markering af en lang og værdifuld arbejdsindsats.

Eskild og receptionen

Receptionen

Talerne

Gaverne

© foto og interview Steen Jensen

Tårup Landsbyråd har fået ny...

29. april 2020: Interview med Mette Bro Jansen, formand for Tårup Landsbyråd. På en kølig...

Laurits og Johannes -...

31. oktober 2019: Tårup Portalen har modtaget brev fra Laurits og Johannes, der er ved...

Modelbyggeren i Frørup

Højt oppe i Svinget i Frørup sidder Finn Jensen ofte i sit lille fyrrum og hygger sig med sin...

Rene Kjær blev landschamp...

Fra Stald Kjærgårdens Nytårs hilsen 2018. 2018 blev året, hvor René Kjær satte flere personlige...

Annes forunderlige verden...

Anne Pedersen har tegnet siden hun var barn - og det er hun fortsat med og har gjort til sin...

47½ år på samme arbejdsplads

Eskild Albjerg, der bor på Tårup Byvej i Tårup, har valgt at gå på pension efter 47½ års...

Sven-Erik og Motetkoret

Nyborg Motetkor gav koncert i Tårup Kirke den 5. december, her medvirkede en af landsbyens beboere...

Erik - 25 år med...

Tårup 1. december 2017: Erik Jensen, Haulund Landbrug i Tårup har den 3. december 25 års jubilæum,...

Ellen og Seniorrådet

06. november 2017: Tårupportalen har erfaret at Ellen Larsen her fra Tårup stiller op til...

Horselund - blandt...

1. august 2017: Tårupportalen tog sammen med Ingrid Ulskov Matthiesen på besøg hos Elna Finsen og...

Vi skilles ikke før vi er...

12. juni 2017: Tårup - Frørup Seniorklubs komite står for en perlerække af arrangementer for...

Besøg hos keramiker Lea-Mi...

11. maj 2017: Tårupportalen tog i dag sammen med Inger Mechlenburg fra Frørup Landsbyråd, på besøg...

Dorte og landsbytræet

11. november 2016 Formand for Nyborg fælles Landsbyråd og medlem af Tårup Landsbyråd Dorte Søemod,...

Elmer og broerne

Den 01. november 2016 havde Tårupportalen et hyggeligt besøg af en af Tårups ældste beboere Elmer...

CASE 10-18, årgang 1919

25. juni 2015 Tårup portalen var på besøg hos Poul Hansen på Højløkke og fik lov til - på lige fod...