Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Velkommen til Tårupportalen

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

11. maj 2017:

Tårupportalen tog i dag sammen med Inger Mechlenburg fra Frørup Landsbyråd, på besøg hos en ung kunstner i Tårup - Keramiker Lea-Mi Engholm. Det er der kommet et lille personligt portræt ud af, som vi her deler med Tårupportalens brugere.

Besøg på Lea-Mi Engholms keramikerværksted

Det lå tidligt i kortene, at Lea ville blive keramiker. Lea har altid tegnet, valgt kreative fag i skolen været i skolepraktik hos en keramiker, og hun fandt tidligt ud af, at hun ville uddanne sig til keramiker.
Hendes forældre var skolelærere, og hendes mor underviste i billedkunst, og Lea fortæller, at de støttede hende i valget af uddannelse.
Lea tog på en efterskole i Skjern med fokus på kreative fag, valgte billedkunst i gymnasiet i Svendborg, og var to gange på højskole, hvor hun mødte inspirerende undervisere i de kreative fag. Dermed var livsbanen lagt, og Lea tog først uddannelsen på Seminariet for Kunst og Håndværk i Kerteminde, og kom derefter ind på Designskolen i Kolding. Særligt tiden på Designskolen husker Lea som nogle utrolig spændende år.

 Keramiker Lea Mi Engholm

Derefter flyttede Lea og hendes mand Mads til København, hvor Lea lejede sig ind på et fællesværksted med seks andre keramikere. Lea startede med at lave brugsorienteret keramik, men har de seneste år valgt at fokusere på unikaværker.. Hun ville hellere bruge tid på at forme leret, så det ikke hver gang bliver ens, og hun havde lyst til at eksperimentere med materialets udtryk.

Dette faldt tidsmæssigt sammen med, at Lea og hendes mand fik børn og besluttede sig for at flytte tilbage til Fyn, hvor de begge kommer fra. 

Keramiker Lea Mi Engholm

Keramiker Lea Mi Engholm

De flyttede ind i bofællesskab på Boholtvej sammen med det meste af Mads’ familie. Det trives de utrolig godt med, børnene har stor tryghed, og Lea har fået sit eget værksted. Omgivelserne tæt ved vandet er skønne, og Lea kan godt lide at være i naturen, selv om hun dog ikke mener, at naturen direkte har indflydelse på hendes værker, og dog - måske er de organiske former alligevel inspirerede af omgivelserne.

Det er ikke til at sige, hvor ideerne til Leas værker kommer fra, fortæller hun. Materialet får lov til at have dets eget liv. Lea føler sig dedikeret til leret, fordi det er formbart, og det er nærmest grænseløst, hvad man kan med forme med det.

Keramiker Lea Mi Engholm

Arbejdsprocessen fra ide til udstilling

Lea har gennem de seneste 10 år arbejdet sammen med kolleger i kunstnergruppen Versus. Arbejdsprocessen starter med i fællesskab at fastlægge et tema, for den udstilling, de ønsker at lave. Derefter arbejder kunstnerne hver for sig og skaber værkerne til udstillingen. I denne arbejdsproces bliver værkerne til i en blanding af tema, og hvad materialet ”bestemmer”.

Lea fortæller, at hun af og til bliver overrasket over nye egenskaber, som hun opdager, leret har.  Umiddelbart er leret et simpelt materiale, men det kan udvikle sig og blive noget andet, end det hun havde planlagt.

Keramiker Lea Mi Engholm

Udstillinger

For tiden arbejder Lea på en udstilling om farvetemaer i Toldboden i Kerteminde til september. Til denne udstilling arbejder hun sammen med smykkekunstnere og tekstilkunstnere.

Derudover udstiller Lea for tiden på Clay Keramikmuseum Danmark i Middelfart med udstillingen ”Talisman – magiske objekter”. Ideen med denne udstilling var, at det skulle være en total installation, hvor hensigten er at inddrage lys, skygger, gulv og vægge til at give en større oplevelse af værkerne, end man normalt får på en udstilling. Lea fortæller, at de i kunstnergruppen Versus har fået Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, til at skrive en tekst til deres udstilling, og at Willerslev deltager ved en ”artist talk” på Clay onsdag d. 14 juni om aftenen (se nærmere beskrivelse på Clays hjemmeside).

Talisman udstillingen på Clay © foto Lea-Mi Engholm

Bienalen 2015

© foto Lea-Mi Engholm

Særlig stolt er Lea over en udstilling, hun blev udvalgt til at deltage i, nemlig Biennalen for Kunsthåndværk og Design i København i 2015. Biennalen er både en udstilling og en konkurrence, og det giver god opmærksomhed for den enkelte kunstner.

Keramiker Lea Mi Engholm

Hverdagslivet

Lea arbejder med unikakunst, og det er vanskeligt at leve af. Derfor har Lea et deltidsarbejde ved siden af sit arbejde som kunsthåndværker. Det har nogle gode sider, fortæller hun, fordi man har kolleger og fordi det er mere forudsigeligt.

Af og til kunne Lea godt tænke sig, at have et arbejdsliv, som ikke i samme grad indebærer den svære kreative proces. Det er særligt i perioder, hvor hun skal i gang med en ny udstilling, at hun tænker således, fordi hun så kan mærke en stor modstand overfor opgaven, hun skal i gang med.

Omvendt, når hun så har værkerne klar til udstillingen, alt klapper, og samarbejdet med de andre kunstnere har været godt, så er det utrolig givende at arbejde som kunsthåndværker. Desuden støtter Mads hende i, at det er det, hun skal arbejde med.

Keramiker Lea Mi Engholm

 

Keramiker lea-Mi Engholm

Leas værksted på Boholtvej er åbent for besøgende efter aftale.

Besøg også Lea-Mi Engholms hjemmeside

Mange tak til Lea-Mi  for et spændende besøg.

© foto Steen Jensen & tekst Inger Mechlenburg

Tårup Landsbyråd har fået ny...

29. april 2020: Interview med Mette Bro Jansen, formand for Tårup Landsbyråd. På en kølig...

Laurits og Johannes -...

31. oktober 2019: Tårup Portalen har modtaget brev fra Laurits og Johannes, der er ved...

Modelbyggeren i Frørup

Højt oppe i Svinget i Frørup sidder Finn Jensen ofte i sit lille fyrrum og hygger sig med sin...

Rene Kjær blev landschamp...

Fra Stald Kjærgårdens Nytårs hilsen 2018. 2018 blev året, hvor René Kjær satte flere personlige...

Annes forunderlige verden...

Anne Pedersen har tegnet siden hun var barn - og det er hun fortsat med og har gjort til sin...

47½ år på samme arbejdsplads

Eskild Albjerg, der bor på Tårup Byvej i Tårup, har valgt at gå på pension efter 47½ års...

Sven-Erik og Motetkoret

Nyborg Motetkor gav koncert i Tårup Kirke den 5. december, her medvirkede en af landsbyens beboere...

Erik - 25 år med...

Tårup 1. december 2017: Erik Jensen, Haulund Landbrug i Tårup har den 3. december 25 års jubilæum,...

Ellen og Seniorrådet

06. november 2017: Tårupportalen har erfaret at Ellen Larsen her fra Tårup stiller op til...

Horselund - blandt...

1. august 2017: Tårupportalen tog sammen med Ingrid Ulskov Matthiesen på besøg hos Elna Finsen og...

Vi skilles ikke før vi er...

12. juni 2017: Tårup - Frørup Seniorklubs komite står for en perlerække af arrangementer for...

Besøg hos keramiker Lea-Mi...

11. maj 2017: Tårupportalen tog i dag sammen med Inger Mechlenburg fra Frørup Landsbyråd, på besøg...

Dorte og landsbytræet

11. november 2016 Formand for Nyborg fælles Landsbyråd og medlem af Tårup Landsbyråd Dorte Søemod,...

Elmer og broerne

Den 01. november 2016 havde Tårupportalen et hyggeligt besøg af en af Tårups ældste beboere Elmer...

CASE 10-18, årgang 1919

25. juni 2015 Tårup portalen var på besøg hos Poul Hansen på Højløkke og fik lov til - på lige fod...