19. august 2022:
Vi ønsker at dele en spænende nyhed med jer: En af vores samarbejdspartnere stjernestøvforsker Jon Larsen har fundet Danmarks første mikrometeorit på Fyn.
Jon Larsen er en af bidragsyderne til en helt ny nordisk kunst- og videnskabsfestival, der etableres på Fyn i regi af Kunstrum Fyn i Tårup på Østfyn.
Det var i sammenhæng med et besøg i Tårup i sommer at stjernestøvforskeren fandt fem mikrometeoritter på taget af SuperBrugsen i Ørbæk.
Kunstrum Fyn er en nylig etableret forening, der baserer sig på produktion og formidling af kunstoplevelser i et bæredygtigt og inkluderende perspektiv.
Kunstrum Fyn udvikler danske, nordiske og internationale kunstprojekter og udstillinger med udgangspunkt i en lokal og stedsspecifik kontekst, udformet af professionelle fagpersoner til et større publikum.
Kunstrum Fyn er lokaliseret i landsbyen Tårup i Nyborg Kommune og ledes af kurator Helga-Marie Nordby og billedkunstner Crispin Gurholt.
Gennem tværfaglige samarbejder og projekter ønsker de at udvikle Tårup til et kunstcentrum på Fyn, der tiltrækker publikum, kunstnere og fagfolk fra ind- og udland.
Kunstrum Fyns store satsning er Tårup Dark Sky Festival, en nyskabende nordisk kunst- og videnskabsfestival på Fyn, der tager den mørke nattehimmel som sit udgangspunkt.
Festivalen skal blive et årligt mødested i Norden for kunstnere, forskere og publikum, der søger større bevidsthed og kundskab om universet og ønsker at undersøge, hvordan vi sammen kan skabe og varetage en mere holistisk og bæredygtig fremtid.
I Tårup findes der også en lokal aktionsgruppe der arbejder for at etablere Tårup som et Dark Sky-område.
Helga-Marie Nordby og Crispin Gurholt
Kunstrum-Fyn
Nordholt Gård
Bækvej 10, Tårup
5871 Frørup
DANMARKS FØRSTE MIKROMETEORIT FUNDET PÅ FYN
Solsystemets ældste partikel fundet på taget af SuperBrugsen i Ørbæk. Dette er den første mikrometeorit fundet i Danmark!
I denne uge blev der skrevet historie på Fyn. Den norske stjernestøvforsker Jon Larsen fra Universitetet i Oslo, Institut for Geovidenskab, besøgte Fyn tidligere i august. På taget af SuperBrugsen i Ørbæk tog han en prøve af det støv, der havde samlet sig gennem flere år, og blandt sandet og industripartiklerne fandt han ikke færre end fem såkaldte mikrometeoritter. Det er kosmiske støvpartikler på omkring 0,3 millimeter, og de er ikke direkte relateret til de større meteoritter. Disse små mineralpartikler fra rummet kaldes ofte stjernestøv og er det ældste kendte faste stof i universet, fra de tidligste stadier af solsystemet. For seks år siden opdagede Jon Larsen, at det er muligt at finde disse langt tilbagelagte småsten: Urban Micrometeorites No Longer a Myth - Eos og nå har de for første gang blitt fundet i Danmark!
En af mikrometeoritterne fra Ørbæk er blevet fotograferet i farver (vedhæftet) og studeret i detaljer. Dette er et af de allerførste højopløselige farvefotografier taget af en mikrometeorit, og er sammensat af ikke mindre end 1380 individuelle billeder, i en helt speciel fotografisk teknik udviklet til dette projekt. Den 0,3 millimeter store rumsten er en såkaldt barred olivin (BO) type, med en karakteristisk, stribet overfladestruktur. Den aerodynamiske sten består af pladelignende krystaller af mineralet olivin (var. forsterit), limet sammen af glas, med små magnetitkrystaller imellem. En metalperle af nikkel-jern er synlig på overfladen, og ved siden af er der et kraterlignende hul med store krystaller i. Her er en gasblære af flygtige stoffer (vand, kul osv.) fordampet. Det er kendt fra tidligere, at de kosmiske støvpartikler indeholder vand og komplekse organiske molekyler (aminosyrer, fedtstoffer osv.), livets byggesten. Der bliver nu forsket i, om liv på Jorden kunne være opstået fra kosmiske støvpartikler.
Send gerne nyheden videre til andre interesserede, på forhånd tak.
Her er specialistartiklen om opdagelsen af de friske («urbane») mikrometeoritter
Mer info om Jon Larsens Project Stardust: www.facebook.com/micrometeorites
Jon Larsen kan kontaktes direkte:
Der er planlagt flere aktiviteter i Danmark i forbindelse hermed, foredrag, workshops, udstillinger, nye prøver fra Danske tak og flere analyser.
© foto Steen Jensen m.fl.