Tirsdag den 7. maj 2019 stod 52 seniorer i Tårup-Frørup Seniorklub meget tidligt op, for at komme med på klubbens forårsudflugt til Samsø.
Samsø er øen som har det hele. Unik natur, idylliske landsbyer, børnevenlighed, råvarer og kunstnermiljø samt energivenlighed. Derfor var det en busfuld forventningsfulde seniorer, der drog afsted mod øen i Kattegat. Af programmet havde deltagerne på forhånd kunne læse om rundtur på øen, besøg i en gårdbutik, middag hos Flinchs i Tranebjerg, bjergbestigning og gåtur i Nordby.
En stor flot liftbus fra Bergholt i Svendborg med Dennis som chauffør var hyret til at køre for os på udflugten. Vejret var som bestilt til dagen - fint klart, solskin og drivende skyer, der gav en enkelt byge mens vi alligevel var indendørs.
Først opsamling i Tårup, så Frørup og til sidst i Ørbæk. Kjeld bød velkommen i bussen og til Seniorklubbens forårsudflugt, da vi var på vej ud gennem Ørbæks byporte.
Vel ankommet til Hou i god tid, begyndte vi at spejde efter færgen...
- der ret hurtigt anløb færgehavnen og lod os komme indenfor. Dennis begyndte straks at brygge på formiddagskaffen i bussen til overfarten.
Da vi var de sidste der kørte ombord og en del andre var kommet før os, gik vi sådan lidt rundt for at finde en plads, hvor vi alle kunne være.
Hurtigt faldt der ro på og Bjarne kunne servere sine gode ostemadder til Dennis kaffe.
Dr. Nielsen var også med på overfarten.
Uden mén af den friske blæst og vel ankommet til Samsø, blev vi modtaget af en lokal guide, der skulle være sammen med os under hele opholdet på øen, og gøre os klogere på Samsøs kvaliteter. Første stop efter en rundtur på den sydlige del af øen, var Samsø gårdbutik i Permelille.
Samsø gårdbutik sælger alt hvad en tilrejsende turist kan ønske sig - til næsten ingen penge - ø-priser som de skriver på prislapperne.
Et stykke tekstil skal man da have - mon den passer mig? Vi havde de 500 m2 gårdbutik for os selv - her uden for turistsæsonen og kunne give os god tid til indkøbene
Herrerne fandt dog ret hurtigt ud af, at udenfor var andre interessante og non-tekstile muligheder.
Elmers dom faldt hurtigt - den snaps smager godt, hvis du kan lide solbær - prisen er jeg dog ikke så vild med...
Efter at indkøbsgenet således var beroliget, drog vi videre til de flinke folk på Flinchs Hotel i øens hovedstad Tranebjerg. I Flinchs Hotel havde kokkene også været tidligt oppe, for de var klar med middagen straks vi ankom. De havde en vidunderlig mør sous vide tilberedt oksesteg med tilbehør som hovedret og hjemmelavet is til desserten.
Vi havde lige præcis en time til middagen og hyggelig snak omkring bordene i de fine lokaler på Flinchs Hotel.
Vores guide gik lidt rundt ved bordene og svarede på spørgsmål om øen.
Turen gik nu videre til den nordlige del af Samsø, der kunne ses i horisonten fra Sælvigbugten.
- undervejs derop besøgte vi Langøre og Stavns Fjord
Vi nåede til Ballebjerg i Nordby Bakker - Samsøs højeste punkt på 64 m over havet og med en formidabel udsigt - næsten 360° rundt.
Der var ikke plads til bussen på bjerget, så bjergbestigningen måtte vi selv klare...
- men dejligt med en frisk spadseretur oven på middagen...
På toppen af Ballebjerg står et ottekantet udsigtstårn - opført i 1920 - og som er et yndet udflugtsmål på øen. Bag skydeskårene er der en storslået udsigt. I klart vejr kan man se det meste af Samsø – først og fremmest Nordby og Stavns Fjord – men også Tunø, Jylland og i horisonten mod sydvest øen Endelave.
- og ja udsigten er formidabel! - her mod Tunø og Jyllands østkyst.
På hjemvejen gjorde vi ophold i den meget velbevarede landsby Nordby.
Nordbys berømte gulmalede Klokketårn er opført i 1857. Murermesteren, der fik til opgave at bygge tårnet, rejste til Belgien for at blive inspireret til byggeriet. Han opførte det runde tårn på en næsten 2 m høj kampestenssokkel af tilhuggede sten. Det kostede 253 rigsdaler at bygge tårnet. Pengene blev indsamlet hos byens borgere.
Nordby blev i 1990 kåret til Danmarks bedst bevarede landsby. Det skyldes, at mange af de oprindelige stuehuse i bindingsværk er blevet liggende, selv om man flyttede gårdene ud på markerne efter landboreformerne. Den krogede vejstruktur, der kredser sig om det store gadekær i bymidten, gør også sit til at give indtryk af den oprindelige by.
Samsøhonning til salgs i Nordby - til ø-priser...
Et øjebliks hvil ved gadekæret i Nordby inden vi skulle med færgen hjem.
Undervejs til færgen tog vi afsked med vores guide, der sluttede af med at synge Samsøvalsen for os i bussen. Her er første vers:
Tekst og musik: Niels E. Jørgensen
Tiden den går,
og vinter bli'r vår,
og solen begynder at skinne.
Alting bli'r grønt,
det er da så skønt
med travlheden ude og inde.
Ude omkring
står mange på spring,
men hvorfor dog søge i blinde.
Tag dog en tur over salten sø
og find så vor dejlige ø.
For Samsø har det hele,
marker og bakke og skov.
Og det vil vi godt dele
med dig, hvis du blot gi'r os lov.
Så hvorfor gå og skele
til andre og deres behov,
når Samsø har det hele,
ja, her er der fest, her er sjov,
ja Samsø har det hele,
for her er der fest, her er sjov.
På hjemturen var sidste punkt i programmet - et forfriskende pitstop ved Lillebælt.
Mange tak til Seniorklubbens komité for en veltilrettelagt og rigtig spændende heldagsudflugt - vi tager gerne med igen til næste år.
-
© Foto og reportage Steen Jensen