Den 13. oktober 2018 fejrer Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv 50. års jubilæum. Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv dækker sognene Ellested, Frørup,Tårup, Herrested, Kullerup, Langå, Refsvindinge, Svindinge, Øksendrup og Ørbæk.
Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv er det ældste af de tre lokalhistoriske arkiver der findes i Nyborg Kommune.
Udover Ørbæk findes der også lokalhistoriske arkiver i Ullerslev og Nyborg. Det tre arkiver er samlet under Nyborg kommunes lokalhistoriske Arkiver.
Om Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv
Den officielle start var den 13. oktober 1968. Arkivet var dengang placeret i den tidligere nedlagte Øksendrup Skole og tilknyttet Øksendrup Bibliotek med samme åbningstid.
Opgaverne blev varetaget af en syv mands gruppe under ledelse af Louis P. Jensen.
Arkiveringen skete dengang efter samme system som Fåborg byhistoriske Arkiv anvendte.
For at udbrede kendskabet til arkivets samling i hele den nydannede Ørbæk kommune, blev der lavet en vandreudstilling, som kunne sendes rundt på Ørbæks biblioteker.
I dag registreres arkivalier digitalt og kan findes på www.arkiv.dk.
Herudover kan du også finde en lokalhistorisk dialog på siderne Tårup - dengang og Frørup - dengang og på www.taarupbogen.dk og på Ørbæk Lokalhistoriske Arkivs webside
Birthe Gyldion, Buen 26, Ørbæk har skrevet om Ørbæk Lokalhistoriske arkiv:
50 års jubilæum
I forbindelse med den første store kommunesammenlægning i 1966-70 kom der et dekret om, at de nye, større kommuner kunne oprette lokalhistoriske arkiver under deres regi. Det førte til, at der opstod en del arkiver i de år, heriblandt Ørbæk Kommunes Lokalhistoriske Arkiv, der har officiel fødselsdag 13. oktober 1968.
Egentlig blev arkivet grundlagt nogle år før, da lærer Louis P. Jensen, Øksendrup, var begyndt at indsamle materialer om sognenes historie, og nu kan det så fejre 50 års jubilæum, sikkert sammen med en del andre arkiver, der kom til verden i de år.
Et lokalhistorisk arkiv hviler på donationer både fra sognekommunerne og fra beboerne. Det kan være alt fra protokoller, avisartikler, aftægtskontrakter, foto til erindringer, alt hvad der kan dokumentere livet og virksomhederne på stedet.
Ørbæk Kommunes arkiv har haft en lidt omtumlet tilværelse, for i begyndelsen lå det i Øksendrup, derefter flyttede det til Ørbæk, hvor det fik til huse i en nedlagt lærerindebolig ved skolen og i nærkontakt med biblioteket. Her var det bibliotekar Ingrid Gregersen, der blev leder sammen med Louis P. Jensen.
Siden blev det dyrlæge Hans Larsen, der tog over som arkivleder, og først med lærer Vagn Schjelde i 1981 blev stillingen som arkivleder lønnet.
Da Schjelde fratrådte, blev jeg leder af arkivet. Jeg havde stor hjælp af lederen af Ringe-arkivet, Jacob Bang, der holdt fine og lærerige kurser i, hvordan et arkiv skal ledes, for det er jo ikke ligegyldigt, hvordan det indsamlede materiale bliver opbevaret og distribueret til de besøgende. Der skal helst ikke sættes alt for mange fingeraftryk på billeder og arkivalier. Det er også vigtigt at vide, at fotografer har copyright i en årrække, så billeder må ikke affotograferes uden fotografens tilsagn.
Også Sammenslutningen af Arkiver holdt gode kurser, ja, hele højskoleophold, hvor der blev undervist i sådan noget som egen dokumentation fra virksomheder og lokale begivenheder, og der blev informeret om fototeknik, hvor det er vigtigt, at de billeder, arkivet selv tager, også er arkivholdbare, det vil sige helst sort/hvid og fremkaldt på rette måde. Takket være god opbakning fra politisk side med udstillinger, kurser, foredrag ved årsmøder osv.. trivedes arkivet fint.
I dag er samlingen flyttet til Ørbæk Midtpunkt sammen med biblioteket. Selv om arkiverne ligger under bibliotekets regi, er arkivalierne ikke til låns, de kan beses og kan eventuelt fås i en fotokopi, men ikke lånes.
I Ørbæk har de skiftende ledere haft stor hjælp af frivillige gennem årene. Det ville være muligt at nævne alle de frivillige, der har lagt et betydningsfuldt arbejde i indsamling og journalføring gennem årene, det ville blot blive en opremsning af utallige navne, men uden alle dem ville det have været en næsten umulig opgave at få det til at fungere.
I en lang årrække havde arkivet hjælp af tilknyttede sognefolk, der havde til opgave at hjælpe med at indsamle oplysninger fra hver deres landsby. Det fik vi et godt billede af, da en studerende fra Aarhus bad om oplysninger om de frysehuse, der var meget populære i tiden efter krigen. Den studerende ville bruge oplysningerne til sit speciale, men det viste sig, at vi i Ørbæk ikke havde så meget som en enkelt notits om frysehuse. Så gik de forskellige sognefolk i aktion. Det gik op for os, hvor kort hukommelsen tit er, for enkelte steder vidste man, at der havde været et veletableret frysehus, men lige hvor det havde ligget var ikke så nemt at sige, og der var intet bevaret om det. I andre landsbyer var der til gengæld godt materiale, så vi fik sat et lille kapitel på plads om en interessant tid, lige før den hjemlige dybfryser blev almindelig. Sådan kan arkivet arbejde med egen dokumentation.
Igennem de sidste mange år er der sket store ændringer i levevis, arbejdsliv, boliger og samfærdsel, så det vil være meget fint, om der kom erindringer og fortællinger om, hvordan livet i et lille østfynsk landsogn var i for eksempel 50'erne. Det kan også bruges til slægtsforskning af senere generationer.
Efter den sidste store kommunesammenlægning gik Ørbæk Arkiv til at være en underafdeling af Nyborg Bibliotek. I dag er der ingen lønnet arkivar i Ørbæk, men sandelig om ikke arkivet kører videre i bedste stil med dygtige frivillige, der ved, hvad det handler om. Jeg håber, at det også i de næste 50 år må få en masse ting indsamlet om livet på Østfyn, både billeder, erindringer og dokumenter om levet liv.
Birthe Gyldion
forfatter
Frørup 1956
Tårup 1956
Jubilæum
Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv fejrer 50 års jubilæet med en reception i Ørbæk Midtpunkt.
Du er hjertelig velkommen til komme forbi arkivet til vor reception den 13. oktober 2018 mellem 11 og 13.
Få en snak med de frivillige om lokalhistorien i dit område og hør om hvordan du selv kan dykke ned i lokalhistorien.
Alle er meget velkomne.
I øvrigt er Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv åbent for henvendelser hver torsdag mellem 15 og 17.
Ørbæk Lokalhistoriske Arkiv
Langemosevej 5
5853 Ørbæk
tlf. 6333 6889
Ørbæk Midtpunkt
E-mail:
Åbningstider:
Torsdag 15.00 -17.00
Luftfoto Sylvest Jensen