Hvad er Insektmobilen?
Har du nogensinde undret dig over, hvad det er for nogle insekter som rammer bilruden når du er ude og køre? Eller hvilke insekter der flyver rundt i dit nabolag? Er de store eller er de små, og foretrækker de skovens skygge eller de solrige enge? Nu kan du gå på jagt efter svaret og samtidig hjælpe forskerne med at blive klogere på de danske insekter.
Sådan indsamles insekter
Insekterne indsamles langs forudbestemte ruter, som dækker fem forskellige naturtyper og arealanvendelser i Danmark: skov, våd natur, tør natur, by og mark. Som Insektmobil-pilot skal du i alt køre 4 ture, som vil dække 1-2 af de ovennævnte naturtyper. De 4 ture er fordelt på 2 forskellige ruter, som hver skal køres på 2 forskellige tidspunkter: mellem kl. 12-15 og kl. 17-20. Hver rute vil være 10 km lang og du skal køre med en max hastighed på 50 km/t.
Mens du kører en tur, fanges insekter i det specieldesignede net på taget af din bil. I nettet samles insekterne i enden af nettet (indsamlingsposen), som kan snøres til og tages af med velcrobånd. Når én tur er kørt til ende, snøres indsamlingsposen til, så insekterne ikke kan slippe ud. Indsamlingsposen med insekterne tages af det store net og overføres til opbevaringsposen, hvor der hældes ethanol (sprit) over, inden posen lukkes. Før næste tur sættes en ny indsamlingspose på nettet.
Insektmobilen er et nyt forskningsprojekt ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, som vil undersøge biodiversiteten af flyvende insekter i Danmark. I sommeren 2018 og 2019 vil mere end 150 frivillige samle flyvende insekter ved hjælp af store specialdesignede insektnet som monteres på taget af biler.
I Tårup medvirker vi også i projektet
Så hvis der er nogen der har set mig køre rundt med sådan et net på bilen, så er det fordi jeg deltager i projektet som insektsamler, og har fået tildelt to strækninger som skal gennemkøres to gange - en gang ved middagstid og en gang ved 18 tiden.
Der er knap 200 der indsamler landet over.
Hilsen Arne Nielsen
Link til projektet: Insektmobilen under Statens Naturhistoriske Museum