1. august 2017:
Tårupportalen tog sammen med Ingrid Ulskov Matthiesen på besøg hos Elna Finsen og Knud Petersen på deres ejendom på Boholtvej.
Elna og Knud har skabt et helt unikt og dejligt sted i Tårup, med flot natur og dyrehold, som vi synes det kunne være interessant for Tårupportalens brugere at læse om. Elna og Knud bød os gæstfrit velkommen med kaffe og en lækker lagkage - bagt og lagt af Elna selv.
Elna og Knud kom til Boholtvej i 1984. De har begge stor tilknytning til Østfyn og boede nogle år sammen i Nyborg. De ønskede sig et sted på landet, med højere til himlen, lidt jord og plads til dyr - også fordi de begge i deres barndom og unge år har boet på landet og haft med dyr at gøre.
Efter en længere tids søgen faldt valget på Horselund i Tårup, fordi de fandt at det var den bedste af ejendommene de havde set på og især på grund af placeringen - tæt ved skov og Storebælt.
Elna (63) har arbejdet som lønningsbogholder på Trioplast i Nyborg og på hovedkontoret for Jørgen og Jørgine i Odense. Knud (59) arbejder fortsat i produktionen på Trioplast.
Horselund anno 1954 - luftfoto af Sylvest Jensen
Horselund er bygget i 1877 og Elna og Knud mener at navnet Horselund stammer fra en tidligere ejer - Svend Hansen - der arbejdede på at lave et slags ridecenter på ejendommen. Svend Hansen blev dengang i folkemunde kaldt for Svend hest.
Ejendommen har et jordtilliggende på 5½ tdl.- eller ca. 3 hektarer.
I starten de boede på Horselund havde de både byg, roer, græs og havre til hestene på deres jord. Men det blev med tiden for besværligt at dyrke jorden på denne måde og de begyndt at omdanne deres marker til et naturområde for dem selv og deres dyr.
I stedet for at købe ting til hjemmet - ja så valgte de to at købe træer til deres naturfristed, som Elna udtrykker det.
I 1999 kom det daværende Fyns Amt, som arbejdede på at sikre bestanden af klokkefrøer på Fyn, til Elna og Knud på Horselund. Amtet havde en plan, der gennem at etablere vandhuller på den Fynske østkyst, skulle sikre levesteder for klokkefrøerne, og ønskede derfor, at etablere et par vandhuller dertil på deres jord.
Umiddelbart var Elna ikke så særlig interesseret i at få sådan noget kryb på hendes ejendom, men folkene fra Amtet var meget ihærdige og efterhånden forstod Elna og Knud det fornuftige i planen og sagde ja til projektet, hvilket de ikke fortryder i dag. I dag er de to vandhuller på flotteste vis integreret i deres naturskønne område og et af de bedste ynglesteder for klokkefrøerne.
I forbindelse med de små søer, byggede Fyns Amt også en sælig høj fyldt med kampesten, hvor frøerne kan vandre til og gemme sig i de kolde perioder.
Efter således over kaffen og lagkagen at have hørt forhistorien om Elna og Knud på Horselund, blev vi inviteret med på en flot og spændende oplevelsestur i deres dejlige område.
Undervejs på den godt 800 m. lange rundtur i området, blev der også tid til et lille hvil på de strategisk godt placerede bænke på ruten, og en snak om deres dyrehold.
Elna og Knud har to shetlandsponyer, to æsler, en flok på 10 alpakaer, to hunde og høns.
Alpakaerne er en hel historie for sig. Elna og Knud startede for godt 5 år siden med alpakaerne, hvor det lykkedes for dem at finde og købe to - en hingst og en hun - i dag er de to blevet til ti.
Alpakaerne er meget sjældne i Danmark. De er lidt sky og bliver aldrig rigtig håndtamme.
Alpakaen er i familie med den spyttende lama, som er et af Perus kendetegn. Over 80% af verdens alpakauld kommer fra Peru.
Dyrene lever i Andesbjergene, de trives bedst over 3800 meters højde og i disse kolde egne danner alpakaen en tyk uld som er mange gange varmere end fåreuld.
Den kostbare unikke uld indeholder ikke lanolin, fibrene er meget slidstærke, suger kun lidt vand, vejer lidt og bedst af alt, ulden er utrolig blød og klør ikke som vi kender det fra fåreuld. Har du først mærket hvor blød alpakauld er, vil du ikke gå med andet.
Elna og Knud har også fået uld fra deres alpakaer - der er blevet kartet og og spundet hos Hjelholt.
Elna har sin egen lille produktion af strik og hækleting af alpakauld - fra deres egne dyr.
Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til deres hytte ved den lille sø - hjertet i deres naturområde. Her er fred, ro og plads til fordybelse i dyr og natur.
Efter rundturen nød vi en forfriskning sammen med Elna og Knud ved hytten og snakkede om det at bo i Tårup.
Elna og Knud, der nu har boet i Tårup i 33 år, peger på det gode sammenhold og fællesskab i landsbyen, som det væsentlige og en stor værdi for dem - vi tager godt vare på hinanden og hjælper så godt vi kan.
De peger også på området og livet omkring forsamlingshuset, som en helt unik mulighed vi i fællesskab har skabt.
Elna og Knuds naturområde skal fortsat have den form det har nu, og forsøges gjort nemmere at holde i fremtiden, og i forhold til at de selv bliver ældre.
Her ved hytten - blandt klokkefrøer og alpakaer - sluttede vort spændende besøg på Horselund hos Elna og Knud - de gæstfrie og hjertevarme ejere af en af Tårups fine naturperler. Spændende var det at opleve deres sted på nærmeste hold.
Tårupportalen siger mange tak for invitationen til at besøge Horselund.
© foto og reportage Ingrid Ulskov Matthiesen og Steen Jensen