10. maj 2017
Tårupportalen har erfaret at Dorte Søemod har sagt ja til, at fortsætte endnu to år som formand for det Fælles Landsbyråd og Landdistriktsudvalget i Nyborg Kommune. Med denne erfaring tog Tårupportalen på besøg hos Dorte for høre mere om hendes - for rigtig mange - gode og positive beslutning:
- Du har truffet en ny beslutning omkring dit formandskab i Det Fælles Landsbyråd og Landdistriktsudvalget i Nyborg Kommune og har sagt ja til to år mere som formand. Hvilke overvejelser fik dig til at ændre din beslutning om at stoppe?
Ja, jeg har været 6 år som formand og havde håbet på, at der nu var anden ville tage over efter mig. Det viste sig så desværre, at der ikke var nogen der havde mod på at overtage opgaven på nuværende tidspunkt.
Når jeg har været med i så mange år er det jo fordi jeg synes, at opgaven er både vigtig og spændende. Jeg ville være ked af at alt det, der er opbygget skulle falde væk. Jeg føler et ansvar for at landsbyerne bliver hørt i kommunen og at landsbyernes udvikling bliver tilgodeset og ikke overset.
Jeg må også medgive, at det jeg i november modtog Landsbytræet og den ære og påskønnelse jeg følte herved, også har været medvirkende til, at jeg sagde ja til to år mere.
- Hvad synes du fungerer godt i det eksisterende fælles landsbysamarbejde?
-og hvad synes du fungerer mindre godt?
Vi har vældig mange aktive landsbyer i Nyborg Kommune - hver på deres egen måde. Vi samarbejder godt i det Fælles Landsbyråd og støtter og inspirerer hinanden.
Det ville være dejligt, hvis de sidste landsbyer også kom med på banen og blev en aktiv del af fællesskabet. Sammen står vi stærkere.
- Hvordan oplever du dit samarbejde med Nyborg Kommune?
Jeg oplever et fortrinligt samarbejde med kommunen. De hører altid på os - de gør dog ikke altid som vi ønsker. Jeg benytter gerne udvalgsformændenes mødetider, så får jeg en personlig kontakt, det er meget bedre end en masse emails.
- Hvilke større formandsopgaver trænger sig på i landsbysamarbejdet i de kommende to år?
Kommunen er netop gået med på at genoptage arbejdet med landsbyernes udviklingsplaner - det bliver en stor opgave.
I Tårup Landsbyråd har vi netop drøftet dette og nedsat en gruppe, der skal tage sig af denne opgave. Vi vil afholde et borgermøde i efteråret, hvor vi kigger på hvilke punkter i Tårups udviklingsplan, der skal ses nærmere på.
- Hvad mener du kan være nøglen til at styrke landsbysamarbejdet? - hvordan aktiverer man bedst ildsjælene?
Man må møde op til møderne og blive en del af fællesskabet - vi kan herigennem støtte og inspirere de nye der kommer til.
- Landsbyklynger er et forholdsvis nyt begreb, der benyttes i udviklingen af landsbyerne i Danmark. Hvilken holdning har du hertil?
Ja, det er jeg positiv overfor.
Ikke sådan forstået, at flere landsbyer skal blive til en stor landsby og miste vore særkender, men derimod et udvidet samarbejde om projekter vil være godt.
Tårup og Frørup kan gerne være sammen i en landsbyklynge - vi har arbejdet sammen om projekter tidligere.
- Hvad bliver det første du vil tage fat på som formand?
Jeg nåede jo aldrig ud af rollen som formand, så jeg vil fortsætte med at gøre det samme som hidtil. Der er nok at møde op til og tage fat på.
-
Tårupportalen takker Dorte for deltagelsen i interviewet og ønsker held og lykke med de næste to år som formand.
© foto og interview Steen Jensen