Brugt malkeudstyr fra Mosevej i Tårup.
På Mosevej 6 i Tårup finder Tårupportalen en lille driftig virksomhed, der i en årrække har opkøbt og renoveret brugt malkeudstyr i Danmark og videresolgt dette til landmænd i Polen, Litauen, Tyskland, Rumænien, Serbien, Libanon Uganda, Kenya, og Uruguay.
Virksomheden er ejet og drevet af Jytte og Preben Find, som en familievirksomhed. Tårupportalen var på besøg på Mosevej sammen med allestedsnærværende Anny Madsen og det er der kommet et lille virksomhedsportræt ud af, som vi her deler med Tårupportalens læsere.
Ideen…
For 20 år siden startede Preben Find virksomheden, da han efter mange år som landmand i Tårup, stoppede med at have malkekøer. Efter de mange år med malkekøer havde Preben egentlig lyst til at prøve kræfter med noget nyt.
Ideen til hvad det nye skulle være, opstod i forbindelse med, at de havde en praktikant på gården som kom fra Polen og var landbrugskonsulent. Praktikopholdet var kommet i stand via hans søster, der boede i Odense, og som havde set at Preben søgte en medhjælper og mente, at det var noget for hendes broder Christoff.
Virksomhedens udvikling…
I starten var det et par tanke til Polen, men ret hurtigt blev der en stor efterspørgsel efter tanke og malkeanlæg. Dette fik Preben til i de følgende år at rejse til Polen og selv opsøge kunderne og skabe kontakterne. Og firmaet tog fart. På et tidspunkt fik Preben Find en henvendelse fra Polen om han kunne skaffe 400 anlæg - og ja det kunne Preben godt klare. Senere blev der også handel med malkestalde, malkekarruseller og malkerobotter.En overgang kom der busser med landmænd fra Polen som ordnede handelen ved Jytte og Prebens stuebord. Jytte fortæller, på et af deres første besøg i Polen overværede de, at landsbyens landmænd kom med deres mælkespande og hældte mælken op i det fælles køleanlæg. Nogle havde kun en enkelt spand. Det var så små brug, at de kunne ikke have deres egen køleanlæg. Det var næsten som starten på Andelsbevægelsen her i Danmark.
På et tidspunkt blev Preben kontaktet af direktør Jørgen Schmidt fra Lactosan i Ringe som er et firma der leverer mælkepulver til mange lande. Han blev spurgt om han kunne levere en malkestald til Uruguay og på den måde kom et godt samarbejde i gang. Jørgen Schmidt bosatte sig i Uruguay og med ham som mellemmand sælges der nu mange store mælketanke til landmænd der. Det meste udstyr bliver opkøbt her i landet og solgt i udlandet. Der blev meget udstyr tilovers, da mange landmænd måtte stoppe med at have køer, enten fordi gårdene gik på tvangsauktion, eller fordi det ikke var rentabelt mere.
Preben er altid selv med når anlæggene tages ned, han renser og gennemgår alle delene og pakker det ned. Preben fortæller, at det ikke er noget problem at få anlæggene sat op igen når de er kommet frem til deres bestemmelsessted. Kunderne monterer selv anlæggene og de har god erfaring med, hvordan de skal samles og stilles op. Reservedele kan sagtens fortsat skaffes, hvis det er nødvendigt. Jytte holder styr på økonomien, klarer det administrative papirarbejde og den skriftlige korrespondance med kunderne.
I 1997 blev firmaet udvidet (sideløbende med salg af malkeudstyr) da der blev importeret glasfibersiloer og fodringsanlæg fra Italien. De blev solgt her i landet til foder til dyr, træpiller til fyr og nogle til forskellige industrier. I de år Preben stod for firmaet blev der rejst ca. 1.800 siloer over hele landet, og Preben var altid selv med når der blev monteret. I 2008 overtager Søren Find firmaet med siloer som han driver i dag
Virksomhedens værdier…
At der er orden i tingene, at alt bliver renoveret og gjort rent.
Preben tjekker selv at alt er som det skal være inden afsendelse, der må ikke mangle noget, når anlæggene sendes afsted. At der er et godt tillidsforhold mellem virksomhed og kunde. At kunden er godt tilfreds.
Om fremtiden…
Det er ikke så let at sælge malkeudstyr, som det har været. I f.eks. Tyskland er det heller ikke så godt at have køer længere i små brug, som det har været. Derfor bliver der også mange anlæg til salg her.
Samtidig har de lande som gerne vil købe, ikke noget at købe for.
Jytte og Preben fortæller, at de har haft et spændende liv, og mange gode personlige oplevelser i mødet med de forskellige nationaliteter. De har også haft meget arbejde, mange timer, men vi mærker tydeligt, at det har været et rigt liv.
Fotos fra familiealbummet er venligst stillet til rådighed for Tårupportalen af Jytte og Preben Find
© Foto Steen Jensen & Tekst Anny Madsen