Den 9. september 2023:
Torsdag aften var der borgermøde om muligheden for etableringen af Tårup Dark Sky Park. Da klokken blev 17.00 blev de ca. 30 borgere, der var mødt op i forsamlingshuset, budt velkommen af landsbykoordinator ved Nyborg Kommune, Anne Lysebjerg Hansen.
Herefter fortalte lokal initiativtager Jesper W. Henriksen om idéen og arbejdet med at få Tårup på verdenskortet, som en certificeret Dark Sky Park. Jesper fortalte desuden om de målinger af mørket, han har foretaget, og om den masterplan, der skal føre til en certificering hos The International Dark Sky Association (IDA). Jesper har sammen med formand for Tårup Landsbyråd, Mette Bro Jansen, og forsker ved SDU Tobias C. Hinse, lagt et stort arbejde i at indsamle en række positive forhåndsgodkendelser fra både foreninger, erhverv og Nyborg Kommune.
Tobias C. Hinse, som er Astrofysiker ved SDU, fremlagde herefter forskellige måder at måle nattemørke på og gav i den forbindelse de fremmødte mulighed for selv at få et Sky Quality Meter i hænderne. Han fortalte desuden om, hvordan det står til med nattemørke i Danmark og om lysforurening.
Efter kort pause, fortalte byplanlægger hos Teknik og Miljø hos Nyborg Kommune, Frederik Ø. Petersen, om mørkebevarende lyskilder og lysstrategier. I arbejdet med at bevare mørket, er det vigtigt at overveje, hvilke typer af lamper, der for eksempel bruges ved gadebelysning. Frederik fortalte desuden, at han er ved at undersøge, hvad der kan og må reguleres i lokalplanen og om en lokal lys-strategi, samt en kortlægning af lyskilder i området.
Sidste oplægsholder var Morten Pihl fra Dark Sky Møn. Morten lagde ud med at vise nogle smukke billeder og videoer af nattehimlen på Møn, som fik de fremmødte til at bryde ud i klapsalver. Morten lagde vægt på, hvor vigtigt det er med oplysningsarbejdet i lokalmiljøet, samt den stolthed, han oplever hos de lokale på Møn. Han understregede, at det ikke kun er os mennesker, der gavner af mørket, men at det i høj grad også gavner biodiversiteten.
Flere gange under borgermødet blev der lagt vægt på, at skulle Tårup blive godkendt som Dark Sky Park, så vil det ikke kræve noget af beboerne i Tårup og omegn. Alle tiltag for at bevare eller forstærke mørket vil være frivillige, og der vil derfor heller ikke nogen restriktioner på for eksempel julebelysning.
Oplægsholdernes engagement var smittende, og skulle man have lyst til at støtte op om tiltaget, er man velkommen til at sende en positiv tilkendegivelse til formand for Tårup Landsbyråd, Mette Bro Jansen på
© reportage Laura Høvsgaard Maguire - foto Steen Jensen