28. april 2022:
"Tårup nævnes første gang i 1361, hvor den betegnes som "Thorpe". Byen er opstået ved, at man har udflyttet gårde fra Frørup. Traditionelt betegnes typen af byer, der opstår ved udflytning, som "torper", og Tårup har derfor fået sit navn på grund af sit ophav.
Tårup voksede hurtigt til en stor landsby, og i 1500-tallet var byen en af de største landsbyer på Fyn."
Sådan kan du blandt meget andet, læse om kulturarven i Tårup i den nye folder om Tårup Sogn, der netop er udgivet af Østfyns museer og Nyborg Kommune.
Østfyns Museer gennemfører i øjeblikket en lang række dialogmøder i de enkelte sogne, for at præsentere deres arbejde og for at komme i dialog med beboerne om sognets kulturarv. Planen er at der skal udgives en samlet Kulturmasterplan for Nyborg Kommunes landdistrikter og centerbyer. Museet gør det for at kulturarven kan skabe værdi for kommunens borgere og erhvervsliv.
Torsdag aften var rækken af dialogmøder nået til Tårup Sogn. Mange at Tårups lokalhistoriske interesserede, havde fundet vej til Tårup Forsamlingshus, hvor dialogmødet fandt sted.
Museumsinspektør ved Østfyns Museer Ditte Larsen stod for mødet, og hun indledte med at fortælle om arbejdet og hvordan de har grebet det an.
og om de enkelte hovedpunkter i kulturarvsarbejdet i Tårup.
Kulturarvsarbejdet afspejler tydeligvis at folk i området omkring Tårup altid har været præget af aktivitet, selvstændighed og at folk ville tilvejebringe noget selv.
Noget der måske nok kan drage paralleller til den aktivitet der er i landsbyen nu om dage.
Ditte afsluttede dialogmødet med en opfordring til at vi kommer i dialog med museet, hvad vi ser som det vigtige i Tårup Sogns kulturarv.
En rigtig spændende seneftermiddag i Tårup forsamlingshus, hvor kulturarven var på programmet.
Du kan læse meget mere om Tårup Sogn i den nye folder.
Hent folderen "Tårup Sogn" fra Østfyns Museer og Nyborg Kommune som PDF-fil
© foto og reportage Steen Jensen