13. februar 2020:
Den aktive Tårup/Frørup iværksætter Lene Østerlid, som driver Kulinariske Kildegaarden bed og breakfast, har siden 2017 samarbejdet med Jobcentret i Nyborg kommune om at have virksomhedspraktikanter og flexjobbere på Kildegaarden. Nyborg Jobcenter er to år i træk blevet kåret til Danmarks bedste, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Tårupportalen tog på besøg hos Lene Østerlid på Kulinariske Kildegaarden for at høre om det at have virksomhedspraktikanter og om samarbejdet med en af Danmarks dygtigste kommuner på området. Lene havde til lejligheden inviteret John Ditlevsen, der i 2018 var virksomhedspraktikant hos Lene Østerlid, med til snakken.
Om virksomhedspraktik
I dag har man som ledig mulighed for at deltage i det, der kaldes virksomhedspraktik fra første ledighedsdag. Ordningen er anbefalet af både a-kasser og jobcentre, fordi man i virksomhedspraktik opbygger et netværk, som i mange tilfælde hjælper den ledige til at komme i fast arbejde. Derudover får den ledige erfaring på CV’et, som altid er positivt i den videre jobsøgning. I virksomhedspraktik modtager man ikke løn, modsat løntilskud, men samme ydelse som vedkommende fik før virksomhedspraktikken. Når man bliver ledig, er der et krav om aktivering, typisk når vedkommende har været ledig i en periode på tre, seks eller ni måneder - afhængig af alderen på den ledige.
Formålet med virksomhedspraktik er typisk at man:
- vil undersøge, om der er et godt match mellem faglige og personlige kompetencer og arbejdsopgaver og -plads.
- vil forbedre sin faglige profil ved at opbygge nye eller bygge videre på bestemte kompetencer.
- hellere selv vil finde et sted at være i aktivering end det sted, som jobcenteret finder til en.
- ønsker at prøve kræfter med områder, som ligger uden for ens primære erfaringsgrundlag.
- gerne vil i gang med arbejde hurtigt.
- ønsker at være i “frisk erindring”, hvis en arbejdsplads ikke har en jobåbning på det aktuelle tidspunkt, men skulle få det på et senere tidspunkt.
- vil supplere jobsøgningen med andet end kun de traditionelle metoder.
Alle personer, som er tilmeldt jobcenteret, kan som udgangspunkt deltage i virksomhedspraktik. Det betyder, at hvis man er ledig og modtager enten kontanthjælp eller dagpenge, kan man benytte sig af ordningen.
Kilde: Legal desk
Virksomhedspraktik på Kildegaarden
John Ditlevsen fortæller om sit liv, hvor han arbejdsmæssigt fik stress og skiftede job en del gange uden at det reelt lykkedes ham at finde sin rette hylde.
Tilbage i begyndelsen af 2018 blev John gennem Nyborg jobcenter matched med virksomhedspraktikpladsen på Kildegaarden og blev tilbudt en praktikplads. Her følte han i høj grad, at hans kompetencer kom i spil, gennem de mangeartede opgaver han blev udfordret med. Hans oplevelse var også at blive taget med på råd, at blive inddraget, at der var brug for ham, at han begyndte at føle ejerskab for sit arbejde. Praktikperioden gav ham ro til at overveje sin situation og John begyndte at danne sig et billede af, hvad hans fremtidige arbejdsliv burde indeholde.
John var i virksomhedspraktik på Kildegaarden i 3 måneder, og havde i den periode god mulighed for at afprøve sig selv i opgaver af praktisk karakter både ude og inde. John nåede med sig selv frem til, at mange af hans kompetencer sagtens kunne bruges i de udfordringer Lene kom med. John beskriver at Lene og kildegaarden har været katalysatoren for den udvikling han var igennem de 3 måneder, hvor han fik selværet og troen på sig selv tilbage.
Kildegaarden har ikke mulighed for at ansætte en medarbejder på fuld tid, men i en god periode efter at praktikken var slut, arbejdede John videre på deltid på Kildegaarden. I dag har John et krævende fysisk fuldtidsjob hos Munck.
Kan det tænkes - kan det gøres...
Lenes motto - kan det tænkes, kan det gøres - er en bærende værdi for den måde hun arbejder på. Det er det også i arbejdet med virksomhedspraktikanterne. Det kommer til udtryk ved at Lene prøver på at spotte praktikanternes personlige kompetencer, og stille opgaverne i relation hertil. Gerne opgaver der også kan udfordre praktikanternes kompetencer. Lene holder meget af projektformen, hvor man måske ikke helt fra starten ved om det kan lykkes eller hvordan resultatet bliver, men det udvikler og mange gange kommer projektet i mål. Projektformen styrker også praktikanternes ejerskab til opgaverne.
For begge parter er der tale om en god gevinst ved virksomhedspraktikken. Lene får løst nogle opgaver på Kildegaarden, som ellers ikke ville blive løst og praktikanterne får mod på et fremtidigt arbejde.
Lene er meget glad for samarbejdet med Jobcentret i Nyborg kommune. Lene oplever at Jobcentret er gode til at matche praktikanterne til opgaverne på Kildegaarden og at der er stor respekt for mennesket bag praktikanten - måske er det en god del af grunden til Jobcentrets succes - godt hjulpet på vej af virksomheder som Kulinariske Kildegården.
Kildegaarden har frem til nu haft 5 virksomhedspraktikanter - alle er videre i job efter praktikpladsen hos Lene.
I øvrigt om Kulinariske Kildegaarden
Lene Østerlid fortæller om sig selv og Kulinariske Kildegaarden B&B således:
I maj 2014 åbnede Kildegaarden Bed & Breakfast. Gæsterne der besøger Kildegaarden kan nyde roen og livet på landet. De kan få alle måltider på bestilling og bare slappe af mens de nyder deres ferie.
Udover b&b driver jeg også en cateringvirksomhed med et tilhørende selskabslokale med plads til 26 spisende gæster. Lokalet bruges bl.a. til bespisning af bondegårdsgæster om sommeren og til forskellige arrangementer om vinteren.
Jeg er uddannet kok og indenfor sundhed og ernæring. Derfor har jeg meget fokus på råvarerne. I haven dyrkes mange af de grøntsager der indgår i menuerne. Ellers købes råvarerne lokalt og fra egnens producenter.
Med 2 lejligheder og 4 værelser er vi velegnet til store grupper, der ønsker at være private i rolige omgivelser. Vi har fine faciliteter der egner sig til både familiesammenkomster, børnefamilier og virksomhedsarrangementer. Vi har både indendørs og udendørsområder hvor alle kan samles og nyde et afslappende ophold. Læs mere på www.kulinariske.dk
© Foto og reportage Steen Jensen