28. juni 2016
Tårup portalen har sammen med Inger Mechlenburg, Frørup landsbyråd, været på besøg hos en af områdets spændende virksomheder: Kulinariske Kildegaarden, som ved hjælp af LAG-midler og egen investering har gennemgået en forandringsproces fra Bed & Breakfast til Kulinariske Kildegaarden.
Det er der kommet et et lille virksomheds- og udviklingsportræt ud af, som vi her deler med Tårup portalens læsere.
Lene Østerlid og Klavs Sørensen flyttede i 2013 fra København til Kildegaarden i Frørup. De kiggede efter gårde, som de kunne anvende til bed & breakfast, da Lene i nogle år havde gået med tanken om at blive selvstændig og starte et bed & breakfast med catering. Det var et krav, at gården skulle ligge i cykelafstand til Nyborg, da Klavs skulle kunne tage toget fra Nyborg, så han kunne passe sit arbejde som forsker på Københavns Universitet. Da de så Kildegaarden, vidste de med det samme, at det var det helt rigtige sted. Her er god plads til at holde dyr og dyrke grøntsager, og både huset og udlængerne er kvalitetsbyggeri, der egner sig godt til at indrette til værelser, køkken og lejlighed. Lene og Klavs søgte LAG midler og skød også selv en stor sum penge i at ombygge to af længerne til et såkaldt produktionskøkken (hvilket betyder, at køkkenet er godkendt til madlavning i større stil), et spiseområde samt en lejlighed til bed & breakfast gæster. Køkkenet og spiseområdet ligger i en tidligere hestestald, hvor de originale stolper, med fine udskæringer, er bevaret.Lene fortæller, at alle kokke på et tidspunkt drømmer om at få sit eget køkken og blive selvstændig, men at det er hård og dyrt, og derfor bliver det for de fleste ved drømmen. Alt det ved ombygningen, som Lene og Klavs har kunne udføre selv, har de gjort for at holde udgifterne nede. Selv om Klavs ikke er håndværker, så er hænderne skruet godt på, og han bygger og reparerer selv på gården.Resultatet er blevet rigtig godt, og Lene har mange planer for stedet. Hun kalder det ”Kulinariske Kildegaarden”, da stedet indeholder mere end et bed & breakfast. Her er 6 værelser med plads til 12-14 overnattende gæster, og spiseområde der kan have op til 30 spisende gæster. Der er produktionskøkken med stort potentiale til at levere mad ud af huset.Køkkenet er Lenes stolthed, og har kapacitet til at levere catering til mange mennesker og hvor det før tog adskillige timer at bage 8 plader brød, så kan hun nu gøre det på ½ time i sit nye køkken.
Lene laver mad efter folks ønsker, og alt maden er lavet fra bunden med brug af gode danske råvarer. Alt brød bager Lene også selv, og det med koldhævning og surdej. Lene og Klavs har planer om at lave ”pop up” restaurant, for som hun siger: ”De lokale i Frørup og omegn skal have mulighed for at nyde en god middag uden at skulle køre langt efter det”. Der bliver også tænkt i ”take away” en gang om ugen. Dette kunne give et pusterum til travle familier og andre der kan bruge en fridag fra madlavningen. Andre ting på skærebrættet er madlavningskurser og ”kokkekøkken”, hvor kokke tager væk fra deres vante omgivelser og uforstyrret udvikler nye retter. Endelig er det også muligt at booke Kildegaarden til familieweekender, bondegårdsferier og igennem Smart Box ophold. Lene har rigtig mange idéer og hendes motto er: ”Hvis det kan det tænkes, kan det gøres”. I skolernes sommerferie er det dog bondegårdsophold der fokuseres på, og her i 3. sæson har Lene stort set booket op med familier. Hun mener selv, at grunden til at bondegårdsferierne er så eftertragtede er, at ferien foregår på børnenes præmisser, hvor de bliver involveret i at fodre dyrene, være med til at hente grøntsager eller plukke bær og har plads til at bevæge sig på. Det er også en fordel, at man kan bestille aftensmad på Kildegaarden, så familierne har god tid til at slappe af, nyde naturen og tage ud og se seværdigheder i området. Lene fortæller at ”børnene er nr. 1 i hendes bondegårdsferiekoncept, men vigtigt at alle får et godt ophold. Og så skal maden være lækker for både børn og voksne. Den primære drivkraft bag Kulinariske Kildegaarden er Lene, men hun fortæller, at hvis ikke de var to om det, så kunne stedet ikke drives. Lene og Klavs har masser af planer for Kildegaarden, og det er et gennemgående træk, at de satser på høj kvalitet over hele linjen. Bl.a. vil Klavs forsøge at brygge både vin af egne druer og øl af hvede dyrket lokalt. Resultatet skal dels nydes af gæsterne, dels sælges i den nybyggede gårdbutik. Her skal også sælges lokale specialiteter, produceret af mindre småproducenter. Så Lene opfordrer også til at tage kontakt til hende hvis der er nogen i området der vil sælge deres produkter i hendes gårdbutik.
Gæsterne finder oftest frem til Kildegaarden på booking.com eller på visitfarmen.dk, og de opholder sig typisk på Kildegaarden i 1-4 dage.
Læs mere om Kulinariske Kildegaarden på www.kulinariskekildegaarden.dk og se også Tårup portalens artikel fra dengang Lene og Klavs startede på Kildegaarden i 2014{/modal} © foto Steen Jensen & tekst Inger Mechlenburg