Tårupportalen

Følg Tårupportalen på din SmartPhone:

Start din browser og skriv taarupportalen.dk i adressefeltet

Tryk på de tre små blå linjer øverst til venstre på din SmartPhone og  menuen åbnes.

Vælg herefter hvad du vil se...

Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Velkommen til Tårupportalen

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

14. april 2016

Tårup portalen har sammen med Inger Mechlenburg, Frørup landsbyråd, været på besøg hos en af områdets spændende virksomheder - Frørup Savværk og Maskinsnedkeri - og talt med Finn Jensen, som ejer savværket.
Det er der kommet et lille virksomhedsportræt ud af, som vi her deler med Tårup portalens læsere: 

Finn Jensen og Frørup Savværk

Besøg på Frørup Savværk

Savværkets historie

Som i andre brancher er udviklingen gået fra mange små savværker til færre og større. I 1960 var der ca. 700 savværker i Danmark, i 2007 var der ca. 50 tilbage, som dog opskærer betydelig mere træ end nogensinde tidligere. Frørup Savværk har eksisteret siden 1881 og blev startet af Finn Jensens oldefar på samme adresse som i dag. Finns oldefar, Thomas Edison Jensen var oprindelig karetmager på Ørbæklunde. Han købte Frørup Teglværk, og flyttede derefter dampmaskine og mursten fra teglværket op på Frørup Savværk. 

Frørup Savværk 1959 - Ophav: Sylvest Jensen

Frørup Savværk - 1959 -  © Ophav: Sylvest Jensen 

Derefter har savværket været ejet af først Edison Jensen, Villy Jensen og i 1974, begyndte Finn Jensen at arbejde på savværket. De første 20 år arbejdede Finn sammen med sin far, som dagligt viderebragte tre generationers viden og erfaring om den rigtige håndtering af træ. Der hænger stadigvæk to save fra Thomas Edisons tid på Frørup Savværk. 

Frørup Savværk Finn Jensen på Frørup Savværk

Save og maskiner

Nu bliver savene drevet elektrisk, men tidligere blev savene drevet af en stor dampmaskine. Savværkets gamle bloksav er flyttet til Hjerl Hedes Skovmuseum, hvor den i dag kan ses som et eksempel på en damdrevet bloksav. I dag er Savværket fremtidssikret med en stor bloksav, der kan save stammer af en længde på op til 12 m. 

Frørup Savværk

Den store bloksav på Frørup Savværk  

Frørup Savværk

Den store bloksav på Frørup Savværk

Der saves også træ til brændsel, barken bliver solgt som flis, og savsmulden bliver også anvendt til brændsel. På den måde går intet til spilde.
Savværket har adskillige forskellige maskiner og kan udføre specialopgaver. Finn Jensen samarbejder med tørrestuer, maskinsnedkerier og vinduesfabrikker, og på den måde kan Savværket næsten altid løse den opgave, som kunden kommer med. 

Frørup Savværk

Finn Jensen med en kommende leverance til Svendborg - en kraftig dørkarm af douglasgran 

Frørup Savværk

Finn Jensen med et stykke kvalitets douglas, skåret kantringet på  Frørup Savværk

Douglas træ
Frørup Savværk har specialiseret sig i anvendelsen af især douglasgran. Træet har en højere tæthed i strukturen end for eksempel fyrretræ, og det indeholder meget harepiks, hvilket gør det særdeles modstandsdygtigt over for råd. Derudover anvender Savværket vinterfældede træer, som er mindre saftfyldte, end hvis man fælder om sommeren. Dette forbedrer også træets holdbarhed. 

Frørup Savværk

Douglas - douglas - douglas på Frørup Savværk  

Frørup Savværk

En skive af en stor Douglasgran på Frørup Savværk

Det kan af og til være vanskeligt at skaffe det rigtige træ. Træet kommer fra store danske skove, ofte godser, hvor Finn laver en aftale med skovrideren. Skovrideren tager hensyn til savværkets ønsker i sine skovningsplaner og sikrer dermed leverancen. Køb og salg af disse store gamle træstammer er i høj grad baseret på tillid. Skovrideren skal vide, at Savværket betaler til tiden, og savværket skal kunne stole på, at stammerne indeholder den mængde træ, som der er betalt for. 

Frørup Savværk

Den store tømmersav på Frørup Savværk

Tømrerarbejdet på bindingsværkshuse
Tømrerarbejdet på bindingsværkshuse bliver udført på gammeldags vis, hvilket vil sige, at træet bliver tappet sammen, og man undgår således sømbeslag. Derefter bliver bindingsværket behandlet med linolie og trætjære grunder.Tømrerarbejdet på bindingsværkshuse

En af svendene i gang med at opsnøre bindingsværk på Frørup Savværk

Specialopgaver
Finn og savværket udfører ofte spændende specialopgaver. Den seneste specialopgave, han har lavet, er to kanonlavetter til to store kanoner, der har stået på Nyborg Slot, men som nu skal flyttes til Stjerneskansen på Østerøvej i Nyborg. Kanonerne vejer hver 4,2 ton. 

Frørup Savværk

Kanonlavetterne til Stjerneskansen i Nyborg

For godt et år siden blev han kontaktet af et iværksætterpar fra Vejle, som gerne ville have udviklet nogle plakatlister, der kan pakkes og sælges sammen med en plakat. Finn gik i juledagene gang med at lave en prototype, og den blev sat i produktion. Sidste år leverede Savværket således 10.000 sæt plakatlister til iværksætterne. 

Frørup Savværk

Plakatophæng designet af Finn Jensen på Frørup Savværk

Savværket har også leveret bjælker til Amalienborg og et gelænder til Gråsten Slot. I det hele taget kan Finn godt lide renoveringsopgaver af eksempel bindingsværk og ældre bygninger, og ekstra spændende bliver det, når Kulturstyrelsen, arkitekter og ingeniører er involveret i opgaven.

Frørup Savværk

Den store tømmersav på Frørup Savværk

Frørup Savværk er et stort aktiv i landsbyen og har sponseret flere ting til fællesskabet.

Tårup portalen og Frørup Landsbyråd siger mange tak for et spændende besøg hos Finn Jensen og Frørup Savværk.

© Tekst Inger Mechlenburg - Foto Steen Jensen