Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Velkommen til Tårupportalen

Lokalhistoriske billeder, historier og informationer om livet i landsbyen Tårup på Østfyn i årene 2013 - 2023

Besøg på Frørup Vingård

13. september 2016

Tårup portalen har sammen med Inger Mechlenburg, Frørup landsbyråd, været på besøg hos en af områdets spændende virksomheder - Frørup Vingård på Regissevej - og talt med Lene og Dennis Pakula, som ejer og driver Frørup Vingård.
Det er der kommet et lille virksomhedsportræt ud af, som vi her deler med Tårup portalens læsere:

Frørup Vingård
Lene og Dennis Pakula driver Frørup Vingård på Regissevej. Ideen med at plante vinstokke på deres marker på landbruget fik Lene og Dennis i august måned 2010, hvor de var i Ebeltoft og besøgte en vingård. I marts 2011 tog Dennis til Tyskland og så på vingårde, og allerede i maj 2011 plantede familien Pakula 500 vinstokke.

Besøg på Frørup Vingård

Dennis er faglært landmand, og dermed har han viden om jordbundsforhold, planteavl og høst. Men alligevel har springet fra landmand til vinbonde krævet, at Dennis måtte opsøge en del ny viden. Han henter sin viden fra bøger, en erfagruppe samt erhvervskunder, der fortæller om deres erfaringer med vinproduktion.

Besøg på Frørup Vingård

Kunderne kommer forbi vingården for at handle i butikken, som Dennis og Lene startede op samtidig med vingården. Butikken www.butikvinmark.dk er primært net-baseret, og man kan købe alt det udstyr og grej, man har brug for, hvis man selv vil starte en vinproduktion. Det udstyr, man kan købe i butikken, er alt sammen noget, Lene og Dennis har erfaring med fra deres egen vingård. Udstyret bliver importeret fra Tyskland, Italien, Sverige og Kina, og Dennis bestræber sig på at have konkurrencedygtige priser, således at vinavlerne i Danmark hjælper hinanden med at få vinproduktionen udbredt.

Besøg på Frørup Vingård

  

Besøg på Frørup Vingård  

I dag er der plantet 900 vinstokke på vingården, og der er plads til at plante endnu flere stokke. Druerne er sorterne: Solaris, Rondo, Cabernet noir, Riesel og Johanniter. Stokkene er plantet med en afstand på 1,25 m og en rækkeafstand på 2,5 m. Der er etableret et frostsikringssystem, da tidlig frost, når stokkene blomstrer, kan ødelægge hele høsten. Vinstokke vokser bedst på sandet jord, på sydvendte skråninger, hvor vandet kan løbe væk fra marken.

Besøg på Frørup Vingård

 

Besøg på Frørup Vingård

Familieforetagende
Frørup vingård er i høj grad et familieforetagende. Lene og Dennis’ tre voksne børn hjælper til i det omfang de kan, og de synes alle, at det er spændende at producere vin.

Når der høstes, har man ganske kort tid til at få druerne plukket, og derfor er det en fordel med en stor familie, der vil hjælpe til. Lene og Dennis håber da også på, at vingården kan drives videre af næste generation, når de selv engang må stoppe. Det ligger dog ikke lige for, da Lene og Dennis stadig er driftige personer, som har mange ideer med stedet.

Udover at hjælpe med at drive vingården og vinbutikken arbejder Lene som sygeplejerske i Nyborg Kommune.  

Besøg på Frørup Vingård

Årets gang på vingården
I januar-februar klippes stokkene tilbage, og visne grene klippes af. I marts reduceres knopperne, og derefter plejes og vedligeholdes stokkene frem til september, hvor der skal reduceres i bladene for at skabe lys til druerne. Endelig høstes druerne i begyndelsen af oktober. Lokale og turister er meget velkomne til at besøge Frørup Vingård, hvis blot man ringer i forvejen og aftaler et tidspunkt.

Besøg på Frørup Vingård

Fremtidige planer for vingården
Lene og Dennis har mange planer for fremtiden for Frørup vingård. De ønsker at udvide deres butik til også at kunne levere udstyr til produktion af øl på mikrobryggerier.
Afprøvning af nye druesorter og plantning af flere stokke er også planlagt.

Indtil videre har Lene og Dennis ikke tilladelse til at sælge deres vin, da de ikke har et egentlig vineri, som er godkendt af myndighederne. Men det er deres plan, at de vil bygge et vineri, så de sælge deres egen vin. Indtil videre bliver deres vin produceret på et sydfynsk vineri.

Besøg på Frørup Vingård

Aktuelt
På lørdag d. 17. september 2016 afholdes der "Dansk Vindag" hvor vinavlere over hele landet åbner deres døre for besøgende, og det gælder også på Frørup Vingård.
Man kan komme forbi fra kl. 13 til 16 og se hvad der foregår på en dansk vingård. Der bliver også mulighed for at se butikken, hvorfra der sælges alt i udstyr til danske vinproducenter og samtidig smage på Lene og Dennis Pakulas vine. Dagen arrangeres af Danske vinavlere
Ligeledes har VisitFyn lavet en vinrute på Fyn, for at gøre opmærksom på de fynske vingårde som unikke udflugtsmål for turister og lokale 

Besøg på Frørup Vingård

© foto Steen Jensen - tekst Inger Mechlenburg

gamlenyheder

Gamle nyheder

Her kan du se mange af de nyheder Tårupportalen har bragt, om stort og småt i landsbylivet gennem årene 2013 - 2023

Find alle nyhederne her - bemærk at det godt kan tage lidt tid at hente dem alle frem fra gemmerne

Tårupportrætter

Portrætter af landsbybeboere.

Tårupportalen ville i alle årene gerne fortælle om beboerne og om de erhvervsdrivende i Tårup.

Det kom der en række portrætter ud af, som du fortsat kan finde her på den lokalhistoriske Tårupportal.

Mød dem alle her: Erhvervsdrivende - Aktive beboere

Tårup Foredragsforening

Tårup Foredragsforening

lever i bedste velgående og arrangerer fire årlige velbesøgte foredragsaftener i Tårup Forsamlingshus.
To af arrangementerne kombineres med fællesspisning, hvor stegt flæsk og persillesovs er på menuen.

Læs alt om foredragsforeningens arrangementer 2013-2023

Lokalvejret

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det!

Følg den lokale vejrsituation i Tårup netop nu