Tårupportalen

Følg Tårupportalen på din SmartPhone:

Start din browser og skriv taarupportalen.dk i adressefeltet

Tryk på de tre små blå linjer øverst til venstre på din SmartPhone og  menuen åbnes.

Vælg herefter hvad du vil se...

Mobilmenu:

Vælg menupunkt - eller pil ud for punktet for at vælge menupunkt i undermenu.

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

Velkommen til Tårupportalen

Billeder, historier og informationer om liv og muligheder i landsbyerne Tårup og Frørup på Østfyn

11. maj 2017:

Tårupportalen tog i dag sammen med Inger Mechlenburg fra Frørup Landsbyråd, på besøg hos en ung kunstner i Tårup - Keramiker Lea-Mi Engholm. Det er der kommet et lille personligt portræt ud af, som vi her deler med Tårupportalens brugere.

Besøg på Lea-Mi Engholms keramikerværksted

Det lå tidligt i kortene, at Lea ville blive keramiker. Lea har altid tegnet, valgt kreative fag i skolen været i skolepraktik hos en keramiker, og hun fandt tidligt ud af, at hun ville uddanne sig til keramiker.
Hendes forældre var skolelærere, og hendes mor underviste i billedkunst, og Lea fortæller, at de støttede hende i valget af uddannelse.
Lea tog på en efterskole i Skjern med fokus på kreative fag, valgte billedkunst i gymnasiet i Svendborg, og var to gange på højskole, hvor hun mødte inspirerende undervisere i de kreative fag. Dermed var livsbanen lagt, og Lea tog først uddannelsen på Seminariet for Kunst og Håndværk i Kerteminde, og kom derefter ind på Designskolen i Kolding. Særligt tiden på Designskolen husker Lea som nogle utrolig spændende år.

 Keramiker Lea Mi Engholm

Derefter flyttede Lea og hendes mand Mads til København, hvor Lea lejede sig ind på et fællesværksted med seks andre keramikere. Lea startede med at lave brugsorienteret keramik, men har de seneste år valgt at fokusere på unikaværker.. Hun ville hellere bruge tid på at forme leret, så det ikke hver gang bliver ens, og hun havde lyst til at eksperimentere med materialets udtryk.

Dette faldt tidsmæssigt sammen med, at Lea og hendes mand fik børn og besluttede sig for at flytte tilbage til Fyn, hvor de begge kommer fra. 

Keramiker Lea Mi Engholm

Keramiker Lea Mi Engholm

De flyttede ind i bofællesskab på Boholtvej sammen med det meste af Mads’ familie. Det trives de utrolig godt med, børnene har stor tryghed, og Lea har fået sit eget værksted. Omgivelserne tæt ved vandet er skønne, og Lea kan godt lide at være i naturen, selv om hun dog ikke mener, at naturen direkte har indflydelse på hendes værker, og dog - måske er de organiske former alligevel inspirerede af omgivelserne.

Det er ikke til at sige, hvor ideerne til Leas værker kommer fra, fortæller hun. Materialet får lov til at have dets eget liv. Lea føler sig dedikeret til leret, fordi det er formbart, og det er nærmest grænseløst, hvad man kan med forme med det.

Keramiker Lea Mi Engholm

Arbejdsprocessen fra ide til udstilling

Lea har gennem de seneste 10 år arbejdet sammen med kolleger i kunstnergruppen Versus. Arbejdsprocessen starter med i fællesskab at fastlægge et tema, for den udstilling, de ønsker at lave. Derefter arbejder kunstnerne hver for sig og skaber værkerne til udstillingen. I denne arbejdsproces bliver værkerne til i en blanding af tema, og hvad materialet ”bestemmer”.

Lea fortæller, at hun af og til bliver overrasket over nye egenskaber, som hun opdager, leret har.  Umiddelbart er leret et simpelt materiale, men det kan udvikle sig og blive noget andet, end det hun havde planlagt.

Keramiker Lea Mi Engholm

Udstillinger

For tiden arbejder Lea på en udstilling om farvetemaer i Toldboden i Kerteminde til september. Til denne udstilling arbejder hun sammen med smykkekunstnere og tekstilkunstnere.

Derudover udstiller Lea for tiden på Clay Keramikmuseum Danmark i Middelfart med udstillingen ”Talisman – magiske objekter”. Ideen med denne udstilling var, at det skulle være en total installation, hvor hensigten er at inddrage lys, skygger, gulv og vægge til at give en større oplevelse af værkerne, end man normalt får på en udstilling. Lea fortæller, at de i kunstnergruppen Versus har fået Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, til at skrive en tekst til deres udstilling, og at Willerslev deltager ved en ”artist talk” på Clay onsdag d. 14 juni om aftenen (se nærmere beskrivelse på Clays hjemmeside).

Talisman udstillingen på Clay © foto Lea-Mi Engholm

Bienalen 2015

© foto Lea-Mi Engholm

Særlig stolt er Lea over en udstilling, hun blev udvalgt til at deltage i, nemlig Biennalen for Kunsthåndværk og Design i København i 2015. Biennalen er både en udstilling og en konkurrence, og det giver god opmærksomhed for den enkelte kunstner.

Keramiker Lea Mi Engholm

Hverdagslivet

Lea arbejder med unikakunst, og det er vanskeligt at leve af. Derfor har Lea et deltidsarbejde ved siden af sit arbejde som kunsthåndværker. Det har nogle gode sider, fortæller hun, fordi man har kolleger og fordi det er mere forudsigeligt.

Af og til kunne Lea godt tænke sig, at have et arbejdsliv, som ikke i samme grad indebærer den svære kreative proces. Det er særligt i perioder, hvor hun skal i gang med en ny udstilling, at hun tænker således, fordi hun så kan mærke en stor modstand overfor opgaven, hun skal i gang med.

Omvendt, når hun så har værkerne klar til udstillingen, alt klapper, og samarbejdet med de andre kunstnere har været godt, så er det utrolig givende at arbejde som kunsthåndværker. Desuden støtter Mads hende i, at det er det, hun skal arbejde med.

Keramiker Lea Mi Engholm

 

Keramiker lea-Mi Engholm

Leas værksted på Boholtvej er åbent for besøgende efter aftale.

Besøg også Lea-Mi Engholms hjemmeside

Mange tak til Lea-Mi  for et spændende besøg.

© foto Steen Jensen & tekst Inger Mechlenburg

Kommende arrangementer

 • Vintergåturen 2020

  Vintergåturen 2020

  Lørdag den 18. januar 2020 kl. 10.00: 6,0 km gåtur i lokalområdet - Suppe i Grillhytten - Vi starter turen på Frigård, Frigårdsvej 5. Læs mere
 • Juncker med support

  Juncker med support

  Kom til dejlig aften hvor vi skal skal underholdes med musik af Juncker med support. Juncker er blandt andet kendt for Havana, Titelsangen til TV2 serien "Kurs mod fjerne kyster" og Mogens og Karen og mange flere. Læs mere
 • Foredrag med præst Kathrine Lilleør

  Foredrag med præst Kathrine Lilleør

  Torsdag den 30. januar 2020 kl. 19:30 - Foredrag med sognepræsten der har prøvet en del. Kathrine Lilleør er kendt for sine kloge, kontante og kærlige meninger.
  Læs mere
 • Koncert med Tim Schou

  Koncert med Tim Schou

  Bækvejen9s Stuekoncerter præsenterer: Koncert med Tim Schou - Tidspunkt: 31. januar 2020 kl 19:00 (dørene åbnes kl 18)  - Sted: Bækvej 9 i Tårup - Pris: 150 kr.
    Læs mere
 • De fynske tysklandsarbejdere

  De fynske tysklandsarbejdere

  Tirsdag, den 04. Februar 2020, 14:00: Arkivleder cand phil i historie Jytte Raun fortæller om de fynske tysklandsarbejdere – hvem var de, og hvorfor tog de til Tyskland for at arbejde under Besættelsen . Læs mere
 • Nørkleaften i Tårup Forsamlingshus

  Nørkleaften i Tårup Forsamlingshus

  Strikker eller hækler du? Eller noget helt tredje håndarbejde? Måske vil du gerne lave et håndarbejde. Så kom til Nørkleaften i Tårup Forsamlingshus. Alle er velkommen, unge som ældre- øvede og nybegynder. Læs mere
 • Forårsfest i Seniorklubben

  Forårsfest i Seniorklubben

  Den 17. marts 2020 holderTårup-Frørup Seniorklub sin traditionsrige forårsfest i Frørup Forsamlinghus. En rigtig festlig aften med god mad, god underholdning og veloplagt selskab. Læs mere
 • Intim stuekoncert

  Intim stuekoncert

  Gode historier med finurlige detaljer og storheden i det små er i fokus, når M.C. Hansen går på scenen med sin makker Jacob Chano og sine viser Læs mere
 • John Blek Solo

  John Blek Solo

  Koncert med den talentfulde irske singer-songwriter John Blek i Tårup.
  Læs mere
 • Seniorklubbens forårsudflugt

  Seniorklubbens forårsudflugt

  Tirsdag den 12. Maj 2020 - Program følger senere, men reserver dagen allerede nu...
  Læs mere
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Nyheder

 • 1

kiknyt

Steder i Tårup og Frørup

Andre sider om Tårup

Gamle matrikelkort fra Tårup

Hent kort

1810-1851

Hent kort

1851-1877

Hent kort

1877-1955

Hent kort

1955-1980

Virksomheder i Tårup og Frørup

 • 1